Planera Harry Potter-kalas, fixa bästa kalaset med Harry Potter tema!

Planera Harry Potter-kalas – Expelliarmus! Det är dags att bjuda in vännerna till Harry Potters värld, åtminstone för ett par timmar. Ett kalas med tema Harry Potter kan inte bli något annat än en succé om ditt barn är förtrollad av hans värld och vill bli en del av den.
Låt barnet klä ut sig till sin favoritkaraktär dagen till ära, kanske det blir till just Harry Potter?

Förberedelser

Innan kalaset kan börja så måste alla vänner bli informerade om att det vankas festligheter. Det görs enklast genom att skicka ut inbjudningskort till alla de som är välkomna till Hogwarts. Inbjudningskorten kan köpas färdiga med Harry Potter-motiv eller så gör man egna. Till ett Harry Potter kalas skulle man kunna göra inbjudningskort av lite tjockare, gulnat papper där man skriver med svart penna all information som måste framgå. Sedan bränner man av kanterna på pappret så att det blir en ojämn kant, rullar ihop det och knyter ett snöre runt. Voilà, du har ett inbjudningskort redo att delas ut. På inbjudningskortet bör det framgå att det är Harry Potter tema och eventuellt om barnen ska komma utklädda.

Sedan bör man fixa dekorationer så att det blir äkta Hogwarts-stämning. Det är detaljerna som gör det och när barnen anländer är det roligt om de direkt ser olika saker som de förknippar med Harry Potter och Hogwarts, till exempel en hatt som liknar sorteringshatten i filmerna, pyssla ihop en Nimbus 2000 och ställ ut. Det finns även färdiga dekorationer så som ballonger, engångsartiklar till fikat, servetter och annat som förgyller miljön.

Man bör också förbereda med eventuell mat eller fika som ska serveras på kalaset. Eftersom det är tema så är det roligt om maten går i samma tema. I Harry Potter så är det viktigt med namnet på vad som serveras. Gör en meny med till exempel Drakblodsdryck (svartvinsbärssaft), Häxdryck och så vidare. Det är bara fantasin som sätter gränser. Likaså vid fikabröd eller mat, bjud på grodlår med bröd (korv och bröd), trollkarlsmuffins (muffins med en strut på) och sist men inte minst en tårta i Harry Potters färger. Ställ också ut skålar med de klassiska Bertie Bott’s Jelly Beans och annat snacks.

Kalaset

På Hogwarts händer det alltid spännande saker och nu är det dags att barnen får uppleva lite magi.
Det finns mängder av roliga lekar som lämpar sig för ett Harry Potter kalas och det kan vara en fördel att göra lekarna i lag. Dela upp lagen i Gryffindor, Slytherin, Hufflepuff och Ravenclaw och sedan kan utmaningarna börja! Poäng delas ut för varje lek och utmaning.

En lek är Lektion i Trollformel. Den går ut på att du har förberett ett par lådor (till exempel skolådor) med ett hål i där barnen kan sticka in sin hand. I lådorna gömmer sig olika saker och det gäller för barnen att lista ut vad som finns där inne. Denna lek brukar vara spännande och lite läskig eftersom man aldrig vet vad man ska känna där inne. Ta gärna saker med olika konsistenser och former.

Drakjakt är nästa lek där alla barn i samma lag bildar ett tåg med händerna på varandras axlar. Den som är längst fram är drakens huvud och alla har en svansstump fastsatt i byxlinningen. Det gäller sedan för lagen att ta svansen av de andra drakarna. Man får bara ta svansen på den som är längst bak och när den har förlorat sin svans blir den huvud istället och byter plats. När ett lag har förlorat alla svansar är den ute ur leken.

Man kan också ha skattjakt där vägen fram till skatten består av olika utmaningar. Det kan vara alltifrån balansgång till att bygga en mänsklig pyramid. Tänk teambuildning. Varje utmaning tar lagen ett steg närmare skatten!

Har du något eget tips till hur andra läsare ska planera Harry Potter-kalas? Skriv gärna en kommentar nedan och hjälp andra lyckas ännu bättre!

Bild från https://www.flickr.com/photos/mom2sofia/26630650706

Lämna en kommentar